Cum arată o ședință ce implică joaca?
- Ilinca Vlaicu
- Sep 8, 2022
- 2 min read
Updated: Apr 28, 2023
De cele mai multe ori, o asemenea ședință reprezintă un factor de stres și disconfort pentru membrii familiei, întrucât este considerată ca fiind un teren fertil pentru conflicte - reproșuri, insulte, critici și multe altele.
Deși in mod inevitabil anumite ședințe vor presupune un dialog direct între părinte și copil, acest lucru are loc doar când există deja o relație securizantă cu psihologul care are responsabilitatea de a proteja toți participanții de cuvinte grele.

Ședințele de început vor fi centrate în jurul unor activități ce presupun de cele mai multe ori joacă. Sub o formă sau alta, participanții nu vor simți presiunea "discuției la psiholog" fiindcă natura acțiunii va fi una plăcută, ludică, creativă și distractivă.
Ce fel de jocuri o să jucăm? La ce ajută? Nu prea văd legătura dintre psihoterapie și activitățile acestea.
Ideea centrală în aceste prime ședințe este ca eu să înțeleg cât mai bine dinamica celor implicați, adică felul în care ei relaționează. Cooperează sau se ceartă? Ajung la un consens sau fiecare are propriul scop? Cine a inițiat și cine preia controlul? Cum arată relația inconștientă? Cine vine în întâmpinarea cui?
Acestea sunt doar foarte puține dintre multele întrebări la care pot răspunde activitățile de joacă. Concret, lucrăm cu plastilină, desenăm, ne jucăm cu păpuși, facem jocuri de rol, mima și multe altele. Jocul este ales în funcție de vârsta participanților și contextul actual.
De multe ori este dificil să discutăm anumite subiecte - ele ne dor și preferăm să le ținem ascunse. În cadrul jocurilor alese special pentru procesul psihoterapeutic, psihicul nostru nu mai are posibilitatea sa impună bariere și să interzică anumite subiecte deoarece el nu își dă seama că se discută ceva cu un conținut dureros. Lucrul are loc indirect, fără ca semnalele de alarmă ale creierului să fie declanșate. Este ca și cum ne-am furișa în minte.
În poza de mai sus puteți observa modelajele realizate de un tată alături de fiica lui de 17 ani în cadrul unei ședințe de psihoterapie centrate pe lucrul cu plastilina.
Comentários